welke zonwering voor mijn terras

13-06-2013 14:43

Verschil zonwering

Zonnescherm versus Terrasoverkapping. 

Als het zonnetje weer schijnt wil je graag buiten genieten, en dat is maar goed ook: de zon levert energie! Om confortabel te kunnen genieten op het terras zijn er diverse mogelijkheden. Maar wat bepaalt nu de keuze voor een zonnescherm of een terrasoverkapping?

           ==>De strijd barst los!

Waar rolluiken en screens met name het binnenklimaat kunnen verbeteren, draait het bij een zonnescherm of een terrasoverkapping puur om comfort. Nu de terrasoverkappingen langzamerhand Nederland veroveren en ook steeds betaalbaarder worden, zetten we de voor- en nadelen even op een rijtje:

Voordelen zonnescherm of knikarmscherm

Klein indien opgehaald, groots indien uitgedraaid!
Een zonnescherm wordt aan de gevel van uw huis bevestigd en is opgerold een relatief kleine buis met ombouw. Dit zorgt ervoor dat een zonnescherm geen hinderlijk groot object is op het moment dat u deze niet gebruikt.  Door de keuze uit talloze systeem- en doekkleuren past er altijd een scherm bij de kleuren van het huis en haar omgeving.

Zodra u het scherm uitdraait, ontstaat er een groot terras met schaduw waar u heerlijk kunt ontspannen. Door de warmte die onder een scherm blijft hangen kunt u, ook als de zon al weg is, tot in de late uurtjes genieten van de geborgenheid van een scherm. Een zonnescherm kan met de hand worden bediend maar voor een geringe meerprijs kunt u het scherm van binnenuit bedienen met een schakelaar of handzender. Een zonnescherm is eenvoudig zelf te monteren met de handleiding.

Een zonnescherm zorgt naast verkoeling en comfort buiten ook voor koelte binnen in huis

Nadelen zonnescherm of knikarmscherm

Een zonnescherm is geen regenscherm, het doek dient dus te worden opgerold als het dreigt te gaan regenen. Een klein buitje is geen probleem maar het is beslist niet goed om het scherm als afdak te gebruiken; de stof zal hier onder lijden en sneller vervagen, kringen vertonen of gaan trekken.

Ook bij harde wind raden we aan het scherm te sluiten, immers de wind kan veel kracht uitoefenen op een scherm. Indien een scherm wordt uitgerust met Somfy RTS motor met handzender kan dit worden opgelost door een apart zon-windsensor aan te schaffen; deze zorgt ervoor dat het scherm wordt uitgedraaid  bij vooraf instelbaar zonlicht en opgerold zodra de wind te fors is. 


Voordelen terrasoverkapping

Een terrasoverkapping wordt gemonteerd aan uw gevel. De voorgoot steunt op staanders. Met een overkapping heb je in 1 dag een tuinkamer erbij! Ben je een echt buitenmens en zit je liefst van maart tot september in het zonnetje? Dan is een overkapping de beste keus. De overkapping geeft u een extra buitenplaats waar u beschut zit. Uw tuinmeubilair staat beschut tegen regen, zodat u niet telkens uw stoelkussens moet opbergen als het regent. Zo blijft er plaats over in de schuur of de garage en kunt u veel buiten zitten. 

Nadelen terrasoverkapping 

De montage van een overkapping heeft (letterlijk) meer voeten in de aarde dan een zonnescherm. U kunt bij MaatStudio betonpoeren meebestellen zodat de staanders onder de voorgoot stevig verankerd zijn in de grond. Een verandadak is vast, het zal dus in alle jaargetijden aanwezig zijn. Het dak dient met enige regelmaat te worden schoongemaakt. En ten slotte; een glazen dak oogt zeer mooi maar kan ook zorgen voor een (te) warme zonneplaats. Verandazonwering is verkrijgbaar, maar bestelt u best mee met de overkapping. 

Conclusie
Ben je een echt buitenmens en een liefhebber van de zon? Heb je weinig plek om je tuinmeubilair op te slaan? Dan is de overkapping voor jou de juiste keuze.

Zit je graag in de zon maar blijf je in de zomer liever in de schaduw? Vindt het je belangrijk dat het binnenklimaat ook aangenaam en koel blijft met hetzelfde product? Kies dan voor een zonnescherm.   


Meer informatie over het zonnescherm

 Wat je ook kiest: geniet van het buitenleven! 

Geplaatst in Over raamdecoratie en zonwering door

Maatstudio.nl

Professioneel in laten meten?
Maak HIER een afspraak