Rolluiken met garantie kopen

17-04-2013 14:08

Informatie over rolluiken

Rolluiken, ook wel opbouwrolluiken genoemd, worden aan de buitengevel gemonteerd. Kiezen voor rolluiken betekent kiezen voor extra veiligheid, warmte- en kou-isolatie of afsluiting. Rolluiken zijn ook een uitstekende zonwering en zijn geschikt om de lichtinval en privacy te regelen. Voor een optimaal effect tegen de weersinvloeden is een product aan de buitengevel effectiever dan welk binnenzonweringsproduct dan ook.

Rolluiken met kunststof lamellen 
In het buitenland zie je regelmatig rolluiken met kunststof lamellen. Deze worden met name gebruikt als zonwering. De lamellen worden niet gevuld en zijn om die reden minder geschikt als isolatie tegen kou en geluid en verhogen de veiligheid nauwelijks.

Rolluiken met kunststof lamellen zijn iets goedkoper maar ons klimaat vraagt om de betere eigenschappen van rolluiken met een pantser van aluminum lamellen. 

Rolluiken met aluminium lamellen 

Aluminium rolluiken zijn de standaard voor het Nederlandse klimaat; in een droge of vochtige omgeving wisselen warmte en koude elkaar af.

Een kwaliteitsrolluik met aluminium lamellen bestaat uit de volgende onderdelen: 
- een metalen bovenbak met 8 kantige metalen bovenas. 

De bovenbak, bestaande uit een achterplaat en een voorplaat kan vierkant gevormd zijn (met een geschuinde voorzijde) of een ronde vorm hebben.
 

 • stevige metalen geleiders voorzien van rubbers en borstels voor een soepele op- en neerbeweging. De betere merken, zoals Verano, zijn voorzien van stofvrije lagers in de bovenas waardoor een jarenlange goede werking is gewaarborgd.
 • een stevig aluminium pantser, bestaande uit schuimgevulde aluminium lamellen. De lamellen worden ge-extrudeerd, dat wil zeggen dat het aluminium op gecontroleerde temperatuur in vorm geperst wordt met behulp van matrijzen. Dit zorgt voor een continue kwaliteit en vormvastheid. De kwaliteit van de lamellen is zeer bepalend voor de totaalkwaliteit. Bepalend zijn bijvoorbeeld de aluminium wanddikte, de lameldikte zelf en de schuimkwaliteit. 
 • Bij een goed merk rolluik worden de lamellen onderling aan elkaar verbonden (gearreteerd). 
  Onderaan het pantser bevindt zicht een verzwaarde onderlijst voorzien van een rubber rand voor een geruisloze sluiting. 

  

Functionaliteiten van rolluiken

Beveiliging tegen warmte en koude

De lamellen van aluminium rolluiken zijn gevuld met schuim waardoor een verhoogde isolatiewaarde (tot wel 20%!) wordt bereikt. Door de plaatsing aan de buitenzijde is het isolerende effect groter dan voor binnenzonweringsproducten.

In de zomer houdt u de warmte buiten, in de winter de warmte binnen. Naast het verbeterde comfort bespaart u direct op uw warmterekening. 

 

Bescherming tegen wind en sneeuw. 

Kent u dat? Buiten is het koud en waait het stevig, binnen is het knus en warm... behalve bij de ramen! Door de plaatsing van rolluiken kunt u eenvoudig de elementen buiten sluiten en heeft u minder last van de geluiden van rukwinden en tocht. 

 

Geluidsisolerend
Een goed rolluik heeft een hoge kwaliteit lamel. In de lamellen zorgt een dichte schuimlaag voor extra isolatie, bijvoorbeeld in de nabijheid van wegen, luchthavens, drukbezochte gebouwen, of industrie. Een rolluik zorgt voor een aanzienlijke vermindering van het geluidsniveau.

 

Zonwerend

Rolluiken zijn een uitstekende zonwering. Hinderlijk invallend zonlicht is voorgoed verleden tijd. U kunt kiezen voor gehele of gedeeltelijke neerlating of het rolluik sluiten maar in de ventilatiestand zetten. Tussen de lamellen zorgen kleine perforaties voor ventilatie en lichtinval. Zo bepaalt u zelf het gewenste comfort.

 

Verduisterend
Bij het volledig sluiten van rolluiken wordt alle licht weggenomen. Verhoog uw slaapcomfort en wordt uitgeslapen wakker! 

 

Inbraakwerend
Een rolluik schrikt inbrekers af. Rolluiken zijn sterk inbraakvertragend; enkel met veel kabaal kunnen rolluiken van de gevel worden gesloopt. Door de optilbeveiliging kan een rolluik niet zomaar van buitenaf worden geopend. Het is begrijpelijk dat een kwaliteitsrolluik een betere beveiliging is dan een goedkoop merkloos rolluik met dunne lamellen. De lamellen van rolluiken van MaatStudio zijn gemaakt van dubbelwandig aluminium welke gevuld is met een hardschuim isolatie. Hierdoor ontstaat extra stevigheid in de lamellen en een uitstekende isolatie, bij kou en warmte.

 

Privacy verhogend
Door het geheel of gedeeltelijk sluiten van een rolluik bepaalt u zelf de mate van privacy. Bij het volledig sluiten is inkijk van buitenaf uitgesloten. 

Goedkoop of duurkoop? Merk of merkloos?

Uw rolluik hangt in weer en wind buiten. U koopt een rolluik in principe voor het leven, eenmaal gemonteerd moet een rolluik jarenlang meegaan zonder problemen. 

 

Een kwalitatief minder goed rolluik herkent u aan de afwezigheid van merkuitingen, een dunne lamel, geen of beperkte documentatie, geen of kortdurende garantie, relatief lange levertijden (productie buiten Nederland), buismotoren van onbekende merken.

De betere merken hebben een stevige aluminium lamel die bestand is tegen hitte, zon, kou, vocht, hagel en windvlagen welke bij ons klimaat horen. Bij de aanschaf van een rolluik kunt u kwaliteit herkennen aan:

 • het merk (bijvoorbeeld Heroal, Verano)
 • korte levertijden (meestal productie in Nederland)
 • 5 jaar garantie op alles (dus ook de motor) 
 • de aanwezigheid van technische waarden (soortelijk gewicht, lamelmaten)
 • de aanwezigheid van duidelijke documentatie 
 • een duidelijke herkomst
 • de productkennis van de betreffende aanbieder. 
 • mogelijkheid voor het bestellen van grote maten
 • de vele opties

  Sommige aanbieders bieden zelfs de mogelijkheid een lamelstaal te zien alvorens u tot aankoop overgaat.

Ons advies: zoek een aanbieder die een goed merk verkoopt tegen een scherpe prijs. Er zijn diverse internetwinkels die goede merken voor aantrekkelijke prijzen aanbieden. 

Links: een dunne lamel van een merkloos rolluik

Rechts: een normale lamel van het merk Verano

 

Zelf monteren van rolluiken
Van oudsher worden rolluiken gekocht bij een montagebedrijf. Een montagebedrijf adviseert u over het juiste afmeting van het rolluik, meet in en monteert. De huidige generatie rolluiken is echter zeer geschikt voor zelfmontage en worden geleverd met uitgebreide handleiding. Een goede leverancier van rolluiken die geen montageservice biedt kent het product wel door en door en kan u prima adviseren over het inmeten en monteren. U bespaart zo honderden euro’s.

Hoe gaat het inmeten in zijn werk? 
Er zijn ruwweg 2 methoden om een rolluik te monteren.
1. Op de muur (buiten de raamnis). U meet dan de raamnis op en telt bij de breedte de geleiders op, bij de hoogte telt u de de bovenbakhoogte op. U zorgt ervoor dat het rolluik van binnenuit niet voor de raamnis hangt indien het is opgehaald. 

 

2. montage in de raamnis

U meet de raamnis op en gebruikt deze als productiemaat. Het rolluik kan van binnenuit zichtbaar zijn indien de bakhoogte groter is dan het bovenkozijn. Montage in de raamnis (ook wel op het kozijn genoemd) gebeurt met LHTF geleiders. 

Afhankelijk van uw situatie kiest u voor methode 1 of 2. Vraag altijd advies aan uw specialist.

 

Comfort

Rolluiken kunnen worden geleverd met een bandopwinder, dat wil zeggen dat u het rolluik met de hand ophaalt of neerlaat. Hoe groter het rolluik, des te eenvoudiger kunt u het rolluik neerlaten. De bandopwinder wordt automatisch op- en afgerold in een houder welke u op de wand plaatst.

De meeste rolluiken worden tegenwoordig verkocht met buismotor. Een motorbediend rolluik kent een gelijkmatige bedieningskracht en zal om die reden minder slijten dan een handmatig bediende versie. Het stoppen of tot het einde ophalen of neerlaten is met de motorbediening gecontroleerd en afgesteld op uw rolluikmechanica. Een groter rolluik wordt bij een goed merk automatisch voorzien van een sterkere buismotor. De buismotor is geintegreerd in de bovenas en volledg onderhoudsvrij. 

 

Naast een soepele werking draagt een motorbediend rolluik ook bij aan uw comfort; met een simpele druk op een knop wordt uw rolluiken (of meerdere rolluiken tegelijk!) geopend of gesloten. 


Naast het comfort is een electrisch bediend rolluik eenvoudiger te monteren; immers u hoeft geen band naar binnen te brengen, enkel een stroomkabel.
 

   

De belangrijkste opties bij electrische bediening zijn: 

 

Electrisch rolluik met schakelaar

Electrisch bedienen is comfortabel en gemakkelijk. Bij deze variant wordt de stroomaangedreven buismotor bediend met een schakelaar welke op de muur wordt gemonteerd. Naar keuze zijn deze leverbaar met een tijdschakelklok. 


Electrische bediening met handzender
Voor een nog groter bedieningsgemak kunt u kiezen voor een buismotor met RTS ontvanger. Deze motoren worden aangestuurd met een handzender. Het is ook mogelijk meerdere rolluiken met 1 handzender te bedienen.

Rolluiken izjn dus in vele situaties toepasbaar en geschikt, met name voor slaapkamers en dakkapellen. Ze bieden isolatie, zijn een perfecte zonwering en zorgen voor verduistering in de slaapkamer.

Geplaatst in Over raamdecoratie en zonwering door

MaatStudio.nl

Professioneel in laten meten?
Maak HIER een afspraak