jaloezieen XL | brede jaloezieen

21-06-2013 10:47

Jaloezieen XL

Jaloezieen bestaan uit horizontale, dunne lamellen van aluminium of hout. 

jaloezieen merk   jaloezie merk

De lamellen hangen letterlijk onder de stalen bovenbak en worden ondersteund op 2 of meer punten door ladderkoorden of ladderbanden. Hoe breder de jaloezie, des te meer ondersteuningspunten zijn er nodig. Houten jaloezieen kunnen tot wel 300cm breed worden geleverd en aluminium jaloezieen tot wel 400cm. 

Waarom kunnen jaloezieen eigenlijk niet veel breder? 

Zowel hout als aluminium lamellen zijn door hun dunne vorm flexibel en moeten dus ondersteund worden. Van nature is de houten lamel door haar dikte van ca 3mm iets sterker, maar ook zwaarder. De aluminium lamel is licht van gewicht en zeer dun en wordt "gebold" om stijfheid te krijgen. Hoe langer de lamel, hoe meer de kans bestaat op buiging. Door bij bredere jaloezieen meer ondersteunende punten in te bouwen is het theoretisch mogelijk eindeloos brede jaloezieen te maken.

De beperking echter zit in de functionaliteit: hoe breder de jaloezie, des te meer gewicht. Bovenin de bovenbak zullen de mechanische onderdelen zoals de as, de tuimelaar en de rem harder moeten werken naarmate het gewicht toeneemt. Dit gewicht is bepalend voor de totale breedte en het oppervlak wat de onderdelen nog kunnen verwerken.

Heeft u breder raampartijnen en wilt u toch jaloezieen? Neem contact met ons op voor de oplossingen!
T 085 27 33 621 

Geplaatst in Over raamdecoratie en zonwering door

Maatstudio.nl

Professioneel in laten meten?
Maak HIER een afspraak